Σχετικά με εμάς

Items filtered by date: Κυριακή, 03 Μάιος 2020

Η Γέφυρα του Ποδηλατόδρομου

Όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενα άρθρα μας, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο μεγάλο έργο του πεζόδρομου ποδηλατόδρομου πίσω από το κάστρο. Κι ενώ από τον Άη Γιάννη μέχρι το άγαλμα της Ελευθερίας τα έργα δείχνουν να προχωράνε (με μειωμένους ρυθμούς τον τελευταίο μήνα), από τον Άη Γιάννη και ως τη βορειοδυτική επιθαλάσσια πύλη του κάστρου ακόμα δεν έχουν αρχίσει!
Στα σχέδια όμως δείχνει να βρίσκονται ακόμα τα έργα που αφορούν τον ποδηλατόδρομο στην περιοχή ευθύνης της αρχαιολογίας. Πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα προσχέδια που αφορούν τον τρόπο που θα παρακαμφθεί η ανασκαφή του οθωμανικού περιβόλου και του ελληνιστικού τείχους στην βορειοανατολική απόληξη του επί δεκαετία διαμόρφωση χώρου. Αφορά την "μικρή μεταλλική γέφυρα που θα δώσει τη δυνατότητα στους πεζούς επισκέπτες, αλλά και στους ποδηλάτες να συνεχίσουν τον περίπατό τους απ' το τμήμα του Δήμου στο τμήμα της Αρχαιολογίας" αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του, ο Έφορος Αρχαιοτήτων Παύλος Τριανταφυλλίδης.
Οι ενστάσεις μας σ' αυτό το θέμα αρκετές... Κατ αρχήν πιστεύαμε πως μια υπηρεσία όπως η Αρχαιολογία θα θεωρεί απαράδεκτες τις μεταλλικές κατασκευές που με τίποτα δεν εναρμονίζονται με αρχαιολογικό χώρο. Στις αρχικές μας προτάσεις είχαμε κάνει αναφορά για μια ξύλινη κατασκευή που νομίζουμε θα ταίριαζε καλύτερα στο χώρο. Δεύτερο σημείο της ένστασής μας είναι το πλάτος! Ένα μέτρο (ας ευχηθούμε το εσωτερικό) είναι κάτω του επαρκούς για να περάσει ένα ποδήλατο με τιμόνι 75-80 εκατοστών. Αυτό απαιτεί εξαιρετική ακρίβεια από τους περισσότερους και λεπτομερή χειρισμό από μεγάλους αλλά και παιδιά που μάλλον πρέπει να αποφευχθεί πάνω σε μια τόσο στενή γέφυρα! Και φυσικά δεν μιλάμε για αντιθέτως ερχόμενο ποδήλατο ή και πεζό... γιατί σε κάποια από αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει κάποιος να ... βάλει "όπισθεν". Σίγουρα όχι το πιο ασφαλές σενάριο! Αλλά και για τους πεζούς, το ένα μέτρο είναι μη επαρκές. Φανταστείτε έναν γονιό να πρέπει ναπεράσει χέρι χέρι με το παιδί του! Ή ακόμα και να συναντηθούν 2 πεζοί πάνω στη γέφυρα, το ένα μέτρο δεν είναι σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις επαρκές ενώ είναι προφανές ότι είναι και επικίνδυνο! Δεν προτείνουμε γέφυρα "λεωφόρο", που θα "επιβληθεί" στο τοπίο, αλλά το ένα μέτρο σε κάθε πιθανή περίπτωση είναι αρκετά κάτω του αποδεκτού! Ήδη απ' τα σχέδια φαίνεται να έχει αφεθεί ανοιχτό το σενάριο "διαπλάτυνσης" κι αναρωτιόμαστε σ' αυτό το σημείο, γιατί δεν γίνεται εξ' αρχής;

Subscribe to this RSS feed

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish