Ποδήλατα Βουνού

Items filtered by date: Κυριακή, 12 Ιούλιος 2020

Τελετή Βράβευσης Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019

Ζάππειο Μέγαρο - Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020
Τελετή βράβευσης των Ελληνικών συμμετοχών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας που το 2019 είχε θέμα, ασφαλές περπάτημα ασφαλής ποδηλασία.
Τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας κος Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, οι υφυπουργοί Δημήτρης Οικονόμου και Νίκος Παπαθανάσης, ο περιφερειάρχης Αττικής κος Γεώργιος Πατούλης, ο Ευθύμης Μπακογιάννης κ.α. σύλλογοι και φορείς.
Με την ομιλία της κας Σακελλαροπούλου ξεκίνησε η λαμπρή βραδιά της βράβευσης των Ελληνικών πόλεων. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας που προκαλείται από τις καθημερινές ανθρώπινες μετακινήσεις, την ηχορύπανση, τη χρήση του ελεύθερου χώρου στις πόλεις, την απώλεια της σχέσης του πολίτη με τις πλατείες, τα πάρκα και τις στοές... αναφέρθηκε στη απουσία οργανωμένου σχεδιασμού διαχείρισης των δημόσιων χώρων, με αποτέλεσμα την παράδοση των πόλεων στα σταθμευμένα οχήματα. Αναφερόμενη στη βιώσιμη αστική κινητικότητα, εξήγησε ότι απαιτεί ριζική αλλαγή νοοτροπίας και διαμόρφωση ενός νέου περιβαλλοντικού ήθους, με σημαντικό βήμα τη σταδιακή μετάβαση σε διαφορετικούς τρόπους δημόσιας μετακίνησης όπως ποδήλατα πεζόδρομους, ηλεκτρικά οχήματα.
Στο βήμα ανέβηκε αμέσως μετά ο Υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας κος Χατζηδάκης. Ξεκίνησε με τα προβλήματα της αστικής μετακίνησης των πλέων όπου σήμερα ζει το 55% του κόσμου, ενώ αναφερόμενος στο 2050 είπε ότι αυτό το ποσοστό θα έχει ανεβεί έως και το 68% έως τότε. Οπότε αν υπάρχει ένα πρόβλημα σήμερα, είναι εύκολα κατανοητό πόσο θα διογκωθεί τα επόμενα χρόνια αν δεν κάνουμε κάτι. Τέλος αναφέρθηκε στις ενισχύσεις για ηλεκτρικά οχήματα επισημαίνοντας οτι ειδικά στα ποδήλατα η ενίσχυση θα φτάνει έως και το 40%.
Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κινητικότητας του 2019 συμμετείχαν 86 Ελληνικές πόλεις μεταξύ αυτών και η πόλη της Μυτιλήνης. 3.136 ήταν όλες ο Ευρωπαϊκές πόλεις που έλαβαν μέρος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Όλοι οι Δήμαρχοι των πόλεων ήταν καλεσμένοι στη λαμπρή εκδήλωση. Τη Λέσβο δυστυχώς δεν κατάφερε να τη εκπροσωπήσει κανένας.
Ακολουθούν οι νικητές της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κινητικότητας. Κάθε θέση έχει δύο Δήμους έναν μικρό κι έναν μεγάλο.
1η θέση (Μεγάλος) Δήμος Ρεθύμνου καθώς προωθεί συστηματικά το περπάτημα, το ποδήλατο αλλά και την ηλεκτροκίνηση. Επίσης είναι ο πρώτος Δήμος της χώρας με ηλεκτρικό λεωφορείο! (Μικρός) Δήμος Καρδίτσας που επιλέχθηκε ανάμεσα σε 3.136 Ευρωπαϊκές πόλεις σαν η καλύτερη Ελληνική πόλη για να ζεις!
2η θέση Δήμος Λάρισας καθώς είναι ο πρώτος Δήμος με ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας και (Μικρός) ο Δήμος Ηγουμενίτσας που είναι ο πρώτος Ελληνικός Δήμος που το 2017 κατάφερε και πήρε το Ευρωπαϊκό βραβείο με πολλές παρεμβάσεις εστιάζοντας στην ηλεκτροκίνηση.
3η Θέση Δήμος Αγίου Δημητρίου εστίασε τις εκδηλώσεις του σε μαθητές και άτομα με αναπηρία και ο Δήμος Ανατολικής Σάμου που κάθε χρόνο με τα προγράμματά του βρίσκεται στις πρώτες θέσεις και στους φιναλίστ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
4η θέση Δήμος Ηρακλείου για την καθιέρωση του ανώτατου ορίου ταχύτητας των 30 χιλιομέτρων εντός της πόλης και Δήμος Νέας Προποντίδας που εδώ και χρόνια πραγματοποιεί μόνιμα μέτρα και παρεμβάσεις που αλλάζουν το πρόσωπο της πόλης.
5η θέση Δήμος Τρικκαίων για τη διαμόρφωση της παραλίας του Ληθαίου και Δήμος Αλίμου για τις εκδηλώσεις για τα κατοικίδια ενώ ολοκληρώθηκε με αγώνα μπάσκετ με ειδικά αμαξίδια.
6η θέση Δήμος Νεάπολης Συκεών για την εβδομάδα εκδηλώσεων που συνδύασε το περπάτημα με την ιστορία του τόπου και το Δήμο Γρεβενών που ενεργοποίησε μικρούς και μεγάλους με εναλλακτικές δράσεις.
Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το οποίο για μια ακόμα χρονιά πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή σειρά εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού στην κατηγορία Mobility Actions.
Τιμητική διάκριση στο Δήμο Παλλήνης για την προσπάθεια του στα ΣΒΑΚ και την εκπροσώπηση της χώρας στην επικράτεια.
Τιμητική διάκριση στο Δήμο Φαρκαδόνας για τα μέτρα που προώθησε σαν Δήμος σχετικά με την οδική ασφάλεια.

Ο Δήμος Μυτιλήνης συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με τις παρακάτω δράσεις που στην πλειοψηφία τους είναι διοργανώσεις του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου:
1. « Ελιά & Πεύκο» - Lesvos Brevet – 25/05/2019: Διοργανώθηκε για 8η συνεχόμενη χρονιά.
2. Με ποδήλατο στη δουλειά – Μάιος 2019 :Φιλικός διαγωνισμός που διοργανώνεται μια φορά το χρόνο.
3. Εθελοντική Αιμοδοσία και Ποδηλατάδα – 12/06/ 2019 :Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη.
4. Ποδηλατάδα στη Γέρα - 10/08/2019 : Ο Παγγεραγωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας, διοργάνωσε την καθιερωμένη «Ποδηλατάδα στη Γέρα».
5. Take a Kid Mountain Biking Day (TKMBD) - 5 /10/ 2019: Ετήσια εκδήλωση με σκοπό να φέρει σε επαφή την επόμενη γενιά με την ορεινή ποδηλασία.
6. Παγκόσμια Μέρα Βουνού - 8/12/2019 :Για 9η χρονιά ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου διοργάνωσε ποδηλατοβόλτα στο βουνό Αμαλή
7. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΚΑΣΤΡΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ,ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΗΠΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΔΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ & ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥ :Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της εγκεκριμένης από την Περιφέρεια Β.Αιγαίου, Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Μυτιλήνης, με τίτλο «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Μυτιλήνης».

Subscribe to this RSS feed

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish