Ενημέρωση

Τάκης Ανεζίνος

Τάκης Ανεζίνος

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας - 1η Μαθητική Ποδηλατοπορεία 2026

Μυτιλήνη
20/9/2026
Πλατεία Σαπφούς
Ώρα: 12:00.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, είναι μια ετήσια εκστρατεία για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα που έχει στόχο την ενθάρρυνση των Ευρωπαϊκών τοπικών αρχών, ώστε να προωθήσουν αειφόρα μέτρα μετακίνησης και να καλέσουν τους πολίτες να δοκιμάσουν εναλλακτικές λύσεις αστικής μετακίνησης βάζοντας στην άκρη το αυτοκίνητο. Η εβδομάδα γιορτάζεται από το 2002 μέχρι σήμερα, με εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Δήμοι και σκοπό έχει την αφύπνιση των φορέων, των πολιτών και της πολιτείας στο θέμα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Οι εκδηλώσεις της ΕΕΚ-2026 δίνουν έμφαση στην αλλαγή των τρόπων συμπεριφοράς μας, επιλέγοντας περισσότερο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, το βάδισμα, τα μέσα μεταφοράς καθώς και συνδυασμούς αυτών σε κάθε διαδρομή. Αυτό θα βοηθήσει τις πόλεις να αναπτυχθούν οικονομικά, να γίνουν περισσότερο καθαρές, ήσυχες, ασφαλέστερες, λιγότερο συνωστισμένες και σίγουρα ένα καλύτερο μέρος για να ζει (και να επισκέπτεται) κανείς. Αυτά είναι οράματα που κάποιοι Δήμοι τα έχουν. Κάποιοι άλλοι προτιμούν να ζουν αιώνια στο σήμερα, αδιαφορώντας για το σύνολο του πληθυσμού που βάλλεται καθημερινά από αυτή τους την αδιαφορία. Με αποκλεισμό ευάλωτων ομάδων εκτός αστικού ιστού, χωρίς πεζόδρομους ή με πεζόδρομους που δεν είναι πεζόδρομοι, με πεζοδρόμια ανύπαρκτα ή κατειλημμένα από αυτοκίνητα, προϊόντα, πινακίδες, κάδους σκουπιδιών, στύλους, τραπεζοκαθίσματα, όλα εις βάρος των πεζών, που τους αναγκάζουν να περπατούν στο δρόμο. Γονείς με καροτσάκι στο οδόστρωμα μαζί με ανθρώπους με αναπηρικά αμαξίδια, ηλικιωμένους με προβλήματα ακοής και όρασης, όλοι μαζί με τα φορτηγά, τις νταλίκες, τα λεωφορεία, που σε συνδυασμό με την υπερβολική ταχύτητα και την παντελή έλλειψη αστυνόμευσης καθιστούν το αστικό περιβάλλον επικίνδυνο και αφιλόξενο. Τριτοκοσμικές εικόνες που σχολιάζονται άσχημα από τους επισκέπτες του νησιού, αλλά απ' ότι φαίνεται δεν ενοχλούν κανένα ντόπιο! Έως τη μέρα που θα αναρωτιόμαστε ξαφνικά για κάτι, πάλι τι έφταιξε! Την Κυριακη 20/9/2026 ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου, η μοναδική ελπίδα του τόπου για μια πιο ανθρώπινη πόλη, αυτή τη φορά σε συνεργασία με το Δήμο Μυτιλήνης (για τρίτη χρονιά), πραγματοποίησε την 1η Μαθητικη Ποδηλατοπορεία Διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης. Η Ποδηλατοπορεία ξεκίνησε στις 12:00 και αφού διέσχισε τον μοναδικό χωματόδρομο - ποδηλατόδρομο πίσω από το κάστρο με τα 3 απαγορευτικά κάγκελα, διένυσε περίπου 6 χιλιόμετρα, εντός αστικού ιστού και επέστρεψε στην αφετηρία.
Δυσοίωνη για το μέλλον του τόπου ήταν η αποχή (45 συμμετοχές) από την πορεία διαμαρτυρίας, ανθρώπων που χρησιμοποιούν καθημερινά το ποδήλατο. Αυτή ήταν η (τελευταία ίσως) ευκαιρία μας να δείξουμε τη δυσαρέσκειά μας στην υπάρχουσα, απαράδεκτη κατάσταση της πόλης μας. Δυστυχώς ακόμα και όλοι όσοι πλήττονται άμεσα από την σημερινή εικόνα της Μυτιλήνης, επέλεξαν τον καναπέ και τα σχόλια για τα κακώς κείμενων της πόλης, απλά μέσω των ΜΚΔ (και αν). Ανανεώνουμε το επόμενο ποδηλατικό ραντεβού μας, για τον 8ο Ποδηλατικο Μαραθώνιο Γέρας στην Πλατεία του Μεσαγρού. Μείνετε συντονισμένοι στο www.lesvosmtb.gr
Περισσότερες φωτό: ΕΔΩ

2η Επιστημονική Ημερίδα «Η βιώσιμη μικροκινητικότητα και η χρήση του ποδηλάτου στον αστικό ιστό»

Τετάρτη 16/9 - 18:30 μμ

Αίθουσα Σαπλιτζά

Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στη Μυτιλήνη πραγματοποιήθηκε η 2η Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Η βιώσιμη μικροκινητικότητα και η χρήση του ποδηλάτου στον αστικό ιστό».

Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, η οποία θα διαρκέσει έως και την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου που γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου, ο Δήμος Μυτιλήνης και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνδιοργανώνουν σειρά δράσεων για την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση της βιώσιμης μετακίνησης.

Την Τετάρτη 16/9/2026 στις18:30 μμ στην Αίθουσα Σαπλιτζά στο Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε η 2η Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Η βιώσιμη μικροκινητικότητα και η χρήση του ποδηλάτου στον αστικό ιστό».
Στην ημερίδα μίλησαν ο Πρόεδρος του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου κος Δημήτρης Δημητριάδης με θέμα "Η βιώσιμη μικροκινητικότητα και η χρήση του ποδηλάτου στον αστικό ιστό - Η περίπτωση του Δήμου Μυτιλήνης", η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Δήμητρα Χονδρογιάννη με θέμα "Πράσινη κινητικότητα στη Μυτιλήνη. Ερευνητικά ευρήματα και καλές πρακτικές για το ποδήλατο" και η Σύμβουλος εκπαίδευσης κα Σοφία Σωτηρίου με θέμα "Η αλλαγή κουλτούρας μετακίνησης των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από και προς τις σχολικές μονάδες της Μυτιλήνης".
Καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου, παρουσίασε έργο, παρουσίασε επαφές, αιτήματα, σχέδιο, όραμα, εμπλοκή σε επόμενα σχέδια, όνειρα, απαιτήσεις, πρόγραμμα... κι έδειξε ένας σύλλογος ενεργός, δυναμικός, που προσπαθεί για το κοινό καλό, έχει προτάσεις, έχει σωστή κατεύθυνση και με το όραμά του, την τεχνική του κατάρτιση, τις πρωτοπόρες ιδέες και τον δυναμισμό, μάγεψε Δήμο (τον εκπρόσωπο κο Νίκο Γιαννάκα Αντιδήμαρχο Τουρισμού & Επιχειρηματικότητας του Δήμου Μυτιλήνης) και όλους τους παρευρισκόμενους.

Όσοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ημερίδα, είδαν (και άκουσαν) ότι και άλλοι φορείς του τόπου μας, όπως ο Δήμος Μυτιλήνης που με τα έργα ΣΒΑΚ κινείται στο ίδιο μήκος κλίματος και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που με έρευνες και σχέδια, συμπορεύεται με τα αιτήματα του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου αλλά και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου που κι αυτοί σκέφτονται και δρουν με έρευνες, ερωτηματολόγια και σχέδια, που μας άφησαν άφωνους. Έτσι για πρώτη φορά ίσως στο νησί διαπιστώσαμε ότι δεν είμαστε μόνοι στη μάχη εξανθρωπισμού και εκπολιτισμού της πόλης μας, αλλά έχουμε δυνατούς συμμάχους. Συμμάχους που δρουν στη ρίζα του "δέντρου" (μαθητές) κι έτσι ελπίζουμε το επόμενο δέντρο, η επόμενη γενιά, να αναπτυχθεί πιο... "ίσια". Σίγουρα την τελευταία 10ετία οι δράσεις του Συλλόγου έχουν κάνει την πόλη να αλλάξει σε πολλά θέματα, όμως η μάχη δεν σταματάει εδώ. Η Ημερίδα έδωσε δύναμη, ελπίδα κι όνειρο, ότι έχουμε επιταχυνει και πάμε γρήγορα... Μπορεί να ακολουθεί ανηφόρα, αλλά είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι με την συμπαράσταση Δήμου, Πανεπιστημίου και Εκπαίδευσης θα είναι πιο εύκολο.

Απογοητευτικά ήταν τα άδεια καθίσματα, η παντελής απουσία αρκετών φορέων σχετικά με το θέμα της μικροκινητικότητας που θα μπορούσαν να έδιναν κάποιες απαντήσεις και να αντιλαμβάνονταν το πρόβλημα της πόλης, μέσα από ανθρώπους που δεν θεωρούν την ανάγκη θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων σαν μοναδική λύση.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας οργανώνεται και πραγματοποιείται σε ολόκληρη την Ευρώπη από τους Δήμους των πόλεων. Στη Μυτιλήνη ο Ποδηλατικός Σύλλογος είναι αυτός που έχει αναλάβει το βάρος της διοργάνωσης με την βοήθεια βέβαια του Δήμου Μυτιλήνης και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας ολοκληρώνεται με:

Κυριακή 20/9 – 11:30 με σημείο εκκίνησης την Πλατεία Σαπφούς
1η Μαθητική Αστική Ποδηλατάδα

Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας φιλοξενούνται στη Μυτιλήνη μέλη των ποδηλατικών συλλόγων Gulf of Edremit Cycling Club και Susurluk Cycling Platform.
Οι δράσεις πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, με την ευγενική χορηγία και υποστήριξη της Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Μπουντάκης και Λαϊνάς νικητές στο Μαστίχαθλον 2026

Κυριακή 13/9/2026
Βροντάδος Χίου
Στο πρώτο σκαλί του Βάθρου στο δίαθλο ο Μπάμπης Μπουντάκης και στο δεύτερο ο Κώστας Λαϊνάς και οι δυο αθλητες του "Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου.
Το 7ο Μαστίχαθλον (Mastichathlon) διεξήχθη την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 στη Χίο, στην περιοχή του Αφανή Ναύτη στον Βροντάδο σε διοργάνωση Ποδηλάτες Χίου, με συνδιοργάνωση από τον Δήμο Χίου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Το 7ο Mastichathlon περιλαμβάνει sprint τρίαθλο (750μ. κολύμβηση, 20 χλμ. ποδήλατο, 5 χλμ. τρέξιμο), duathlon (5 χλμ. τρέξιμο, 20 χλμ. ποδηλασία, 2,5 χλμ. τρέξιμο) και σκυταλοδρομία (και στο τρίαθλο και στο δίαθλο).
Σε όλα τα αγωνίσματα υπάρχει η δυνατότητα ατομικής και ομαδικής εγγραφής. Σημείο εκκίνησης και τερματισμού είναι το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη στο παραλιακό μέτωπο του Βροντάδου.
Το Λεσβιακό ποδηλατικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις 3 συμμετοχές αθλητών του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου, Μπάμπη Μπουντάκη, Κώστα Λαϊνά και Γιώργου Ντάρα.
Οι Λέσβιοι αθλητές ξεκίνησαν το πρώτο τμήμα του τρεξίματος σε πολύ καλές θέσεις κοντά στην κορυφή. Στην αλλαγή τρέξιμο - ποδήλατο ξεχώρισαν, έκαναν τη διαφορά και τέθηκαν οι Μπουντάκης και Λαϊνάς επικεφαλής στον αγώνα και παρέμειναν στην κορυφή μέχρι το τέλος. Στο 3ο τμήμα του τρεξίματος κατάφεραν να διατηρήσουν τις θέσεις τους και να τερματίσουν πρώτος στο δίαθλο ο Μπάμπης Μπουντάκης και δεύτερος ο Κώστας Λαϊνάς. Ο Γιώργος Ντάρας στο Sprint Triathlon κατετάγη 18ος.

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου εύχεται καλή επιστροφή και ξεκούραση στους αθλητές του Συλλόγου που κράτησαν ψηλά, για ακόμη μια φορά τη σημαία του νησιού, σ' αυτόν τον διάσημο, ξεχωριστό, απαιτητικό και δύσκολο αγώνα με συμμετοχές από τους καλύτερους της Ελλάδας.

Sigri 7th PETRIFIED FOREST MTB Adventure 2026 - Ανασκόπηση

Σίγρι Λέσβου, 13 Σεπτεμβρίου 2026
7th PETRIFIED FOREST Adventure MTB
Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο μαγευτικό Σίγρι, ποδηλατικός αγώνας Ορεινής Ποδηλασίας. Στη Λέσβο τα τελευταία 15 χρόνια, πραγματοποιείται ένα από τα ελκυστικότερα πακέτα ποδηλατικών αγώνων στον κόσμο. Οι αγώνες Urban MTB συνδυάζουν με τον καταλληλότερο τρόπο το κομμάτι του αγωνιστικού ποδηλατικού ενδιαφέροντος, με τις τουριστικές ομορφιές των χωριών του νησιού μας. Αγωνιστικές δράσεις με όλες τις απαραίτητες τεχνικές δυσκολίες που απαιτούνται σ' έναν αγώνα σε συνδυασμό με το τουριστικό κομμάτι, που φυσικά απλόχερα προσφέρει κάθε σημείο της Λέσβου. Πόσο μάλλον περισσότερο όταν μιλάμε για το Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Λέσβου. Πολλά χωριά έχουν κατανοήσει την δυναμική προσέλκυσης επισκεπτών των αγώνων ποδηλασίας, καθώς και τα κέρδη που απορρέουν από την προβολή κι επίσκεψη. Τέσσερις προορισμοί αγκαλιάζουν το πρωτάθλημα, κάθε χρόνο, μεταφορικά και κυριολεκτικά.
Ένας από αυτούς τους αγώνες, πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο στο "τέλος" του νησιού, στο μαγευτικό μαγευτικό Σίγρι. Ο απαιτητικός αγώνας γίνεται για 7η φορά στο χωριό του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, στην έδρα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Λέσβου, που είναι και ο διοργανωτής του μοναδικού αυτού αγώνα στον κόσμο, σε μια προσπάθεια να εντάξει μέσα στη διαδρομή όλα τα σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος της περιοχής, σε συνδυασμό με τεχνικά πέρασμα (σκαλοπάτια, βραχώδη σημεία, απότομα κατεβάσματα, πέτρες, σαθρά, κλπ), κι όλα αυτά σε μια διαδρομή που φτάνει από την ακτογραμμή έως την κορυφή του λόφου "Μπουρούνι" με την υπέροχη θέα στην πλαζ, τα κρυστάλλινα νερά του όρμου, ολόκληρο το παραδοσιακό χωριό, το (σε ανακαίνιση) κάστρο του 17ου αιώνα και τα 2 νησιά που οριοθετούν τον κόλπο του Σιγρίου, τη Νησιώπη (ή Μεγαλονήσι) και την Σεντούσα (ή Καβαλούρο)!
Ένας σκληρός αγώνας που απαιτεί στο 100% δύναμη και πετάλι. Διαρκεί μία ώρα, αλλά σε όλη τη διάρκειά του, οι παλμοί και η ένταση είναι στο φουλ. Στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας οι αθλητές αγωνίστηκαν δίπλα σε ιστάμενους και κατακείμενους απολιθωμένους κορμούς 20 εκατομμυρίων ετών. Δίπλα σ' αυτή την τεράστια ομορφιά που μας άφησε κληρονομιά η φύση της Λέσβου και αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πάνω από 30 χρόνια, προβάλλοντας τη Λέσβο σ' ολόκληρο τον πλανήτη. Το δροσερό μελτεμάκι (που πάντα φυσάει στο Σίγρι) έκανε εξαιρετική δουλειά και παρά τον καυτό ήλιο οι θερμοκρασίες κρατήθηκαν σε ανεκτά επίπεδα. Το άδεντρο τοπίο του σημείου του αγώνα εξασφαλίζει τέλεια θέα σε αγωνιζόμενους, θεατές, συνοδούς, φίλους, διασώστες, που από μια θέση, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν κάθε γωνία της διαδρομής. Ότι πιο τέλειο για τους θεατές που "έφτασαν ως το τέλος" για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.
Στα αγωνιστικά:
Σύνολο Αθλητών Ορεινής Ποδηλασίας: 40
Στους Junior στο βάθρο ανέβηκαν οι Καραμανής Φίλιππος, Φίλης Βαγγέλης, και Χατζηδημητρίου Ορέστης.
Στην κατηγορία Ανδρών πρώτος τερμάτισε ο ο Δημήτρης Αλεξίου, με 2ο τον Mehmet Fidan, 3ο τον Μαρίνο ΜΙχαλακέλλη.
Στους Master πρώτος τη γραμμή του τερματισμού πέρασε ο Γιώργος Σαραϊδάρης (Αθλητής του Πο. Συ. Λέσβου), 2ος ο Ercument Boran και 3ος ο Ιγνάτης Λασκαρίδης (Αθλητής του Πο.Συ. Λέσβου).
Στους Veterans στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Αϊβαλιωτέλλης Παναγιώτης με δεύτερο τον Μωυσή Βασίλη και 3ο τον Ανδρέα Τριανταφύλλου.
Στην κατάταξη των ηλεκτρικών το πρώτο ποδήλατο που τερμάτισε ήταν αυτό του Μυλωνάκου Μιχάλη, με 2ο τον Κεληγιάννη Γαβριήλ και 3ο τον Τρευλάκη Νίκο.
Στην κατηγορία ηλεκτρικά με αναβάτες 40+ ετών, πρώτος τερμάτισε ο Χρήστος Σαρέλλης, δεύτερος ο Σαχλός Γαβριήλ και 3ος ο Γιαννούλης Παναγιώτης.
Στα Highlights του αγώνα καταγράφουμε τον τερματισμό του Μυλωνάκου - Σαρέλλη. Ότι πιο θεαματικό έχουμε παρακολουθήσει σε τερματισμό. Σε όλο τον αγώνα από την αρχή μέχρι το τέλος αγωνίζονταν δίπλα δίπλα. Μια ο ένας και μια ο άλλος μπροστά. Στην τελευταία στροφή του αγώνα βγήκαν μαζί και μετά από ένα τρελό σπριντ, όπου και οι δύο έδωσαν ότι είχαν αυτοί και τα μοτέρ τους, σε μια αγωνιώδη κόντρα που κράτησε ολόκληρη την ευθεια, για λίγα μέτρα στο τέλος, προηγήθηκε πάνω στη γραμμή του τερματισμού, το ποδήλατο του Μυλωνάκου.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρώτων 5 ανα κατηγορία κάτω σε ένθετο πίνακα.
Τον αγώνα διοργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, με την υποστήριξη του Ποδηλατικού Συλλόγου, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Παράρτημα Λέσβου και τεχνικό σύμβουλο το Lesvos Ride.
Περισσότερες φωτό ΕΔΩ
Το βίντεο του αγώνα: ΕΔΩ: (Προσεχώς)

Subscribe to this RSS feed

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish