Συμβουλές

Items filtered by date: Δευτέρα, 18 Νοέμβριος 2019

Ο Ποδηλατόδρομος θα φέρει περισσότερους ποδηλάτες

Μυτιλήνη 18/11/2050
Όταν ζούσαμε στη Μυτιλήνη τη δεκαετία του 2010, δεν βλέπαμε στο δρόμο σχεδόν καθόλου ποδηλάτες. Παρά το γεγονός ότι το πιο διαδεδομένο όχημα ήταν το δίκυκλο (μηχανάκια), ωστόσο η Μυτιλήνη δεν ήταν ποτέ γνωστή για την ποδηλασία, όπως ήταν το Άμστερνταμ ή η Κοπεγχάγη.
Την τελευταία δεκαετία 2040-2050, μέσω ενός συνδυασμού νέων υποδομών, κοινόχρηστων ποδηλάτων και αλλαγής πλεύσης από τους Δήμους πανελλαδικά, αυτό σταδιακά αλλάζει. Σε 23 σημεία στη Μυτιλήνη έχουν εγκατασταθεί ψηφιακοί μετρητές για να παρακολουθούν τον αριθμό των διερχόμενων ποδηλάτων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις τους, μας δίνεται μια πρώτη εκτίμηση της φιλικότητας προς το ποδήλατο, στοιχείο που δίνει στη Λεσβιακή πρωτεύουσα το έναυσμα για την προσθήκη αποκλειστικών ποδηλατοδρόμων στο οδικό δίκτυο της πόλης.
Τι θα μπορούσε να εξηγήσει την έκρηξη; Μελετητές και συγκοινωνιολόγοι του υπουργείου μεταφορών δηλώνουν ότι τα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπλασης είναι ένας σοβαρός λόγος γι’ αυτή την αύξηση. Τα σχέδια προσφέρουν ανέσεις όπως ο νέος ποδηλατόδρομος αμφίδρομης πορείας κατά μήκος της προκυμαίας της Μυτιλήνης, που εκτείνεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το παλιό Τελωνείο μέχρι τη νέα γέφυρα. Τμήμα ενός τεράστιου έργου με 20 επιπλέον χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων και λωρίδων, όλα μέσα στα σχέδια ανάπλασης του 2050.
Ωστόσο, η αποφασιστικότητα του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου να «μετατρέψει το Μυτιλήνη σε παγκόσμια πρωτεύουσα της ποδηλασίας» φαίνεται να λειτουργεί. Το 2049, η Μυτιλήνη κατατάχθηκε 9η στον κατάλογο των περισσότερο ποδηλατικών πόλεων του δείκτη Copenhagenize. Φέτος βρίσκεται στην 2η θέση. Αν προεκταθεί το δίκτυο είναι πλέον βέβαιο με την έλευση ακόμα περισσότερων χρηστών των ποδηλατόδρομων, ότι θα βρεθούμε άνετα στην πρώτη θέση!

Subscribe to this RSS feed

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish