Φωτογραφίες

Items filtered by date: Δευτέρα, 18 Απρίλιος 2022

6th Lesvos Enduro MTB - SS2 - Agiasos

Μετά από αρκετά αιτήματα σας για μια ιδέα από τα μονοπάτια του αγώνα, επισκέφτηκαμε τη πανέμορφη τοποθεσία της Αγιάσου και τραβήξαμε από αρχή ως το τέλος κάθε ειδικής για να μπορέσετε να έχετε όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα..! Καλή αντάμωση!

Κλαπάδος 2022 - Video

Κλαπάδος Λέσβου 16/4/2022
Οι μεγάλες βόλτες του Πο.Συ. Λέσβου συνεχίζονται.
Αυτή τη φορά κινηθήκαμε στο κέντρο του νησιού, κοντά στην Καλλονή και προς το εγκαταλειμμένο χωριό του Κλαπάδου κοντά στη Στύψη και τον Λαφιώνα. Στην περιοχή του Κλαπάδου στις 6 Δεκεμβρίου του 1912 έγινε η τελευταία μεγάλη μάχη, που σήμανε και την ολοκληρωτική απελευθέρωση του νησιού.
Στο εγκαταλειμμένο πια σήμερα χωριό ζούσαν κάποτε 80 οικογένειες. Είχε εκκλησίες, τεμένη και σχολείο. Οι τελευταίοι κάτοικοι του χωριού εγκατέλειψαν το τον Κλαπάδο μετά τον εμφύλιο πόλεμο, το 1950. Ωστόσο μέχρι το 1960 είχαν μείνει τρεις τελευταίες οικογένειες, στο άδειο πια χωριό. Σήμερα σώζονται κάποια ερείπια και κυρίως το χαμάμ που είναι μισογκρεμισμένο. Σπίτια δεν σώζονται. Τα διάσπαρτα ερείπια μαρτυρούν τις παλιές δόξες της περιοχής. Κοντά στο ξωκλήσι του Αγίου Αλέξανδρου βρίσκονται ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού. Η βόλτα φτάνει σε υψόμετρο 465 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, περνάει δίπλα από τα ερείπια των σπιτιών και κατεβαίνει δίπλα στην κοίτη του ποταμού πριν φτάσει στον καταρράκτη. Η βλάστηση είναι πυκνή, η πλαγιά είναι πνιγμένη στις φτέρες και τα δέντρα φαντάσματα με τις κουφάλες, είναι όλα ντυμένα απ' τα κλαδιά ως τις ρίζες με καταπράσινες λειχήνες. Η εικόνα του τοπίου είναι μαγευτική, βγαλμένη λες από παραμύθι, σαν σκηνικό ταινίας με νεράιδες του νερού και μεσαιωνικούς μάγους. Λίγο πιο κάτω στην περιοχή υπάρχει κι ο πολύ γνωστός καταρράκτης του Κλαπάδου. Είναι καλά κρυμμένος μέσα στο δάσος που περιβάλλει το ερειπωμένο χωριό και το ύψος του ξεπερνά τα 15 μέτρα. Από τον εγκαταλελειμμένο οικισμό και τα ερείπια, έως την επιστροφή για τα επόμενα 10 χιλιόμετρα, μας περιμένουν 5 συνεχόμενα μονοπάτια. Τεχνικά, δύσκολα, με φυτεμένη πέτρα, ανάμεσα σε μεγάλους βράχους, μέσα σ' ένα πανέμορφο πευκοδάσος, με τεράστια ανοίγματα με θέα ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Καλλονής. Δύσκολα, πανέμορφα, απαιτητικά με το τιμόνι να μην ισιώνει δευτερόλεπτο...

Αρχείο διαδρομής 2022

Αρχείο διαδρομής 2015

Δακτύλιος Μυτιλήνης

Μυτιλήνη 18/4/2050

Δακτύλιος Μυτιλήνης

Μετά την ολοκλήρωση των έργων του Master Plan Μυτιλήνης το 2025, σ’ ένα λιμάνι που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η μετεγκατάστασή του 10 χρόνια πριν, η ήδη ανυπόφορη κατάσταση ήταν αναμενόμενο να επιδεινωθεί. Μέχρι και σήμερα στο 2050, κανένα νέο έργο δεν έγινε για να φύγει τελικά το λιμάνι. Κι αυτό το επακόλουθο σε μια από τις ωραιότερες πόλεις της Μεσογείου, ήταν φυσικό κι αναμενόμενο, αφού δαπανήθηκε αστρονομικό ποσό για να υπογραφεί η οριστική καταδίκη του παραδοσιακού μας κέντρου, σε μια πόλη που θα μπορούσε να είναι παράδεισος για πεζούς, επισκέπτες και τουρίστες. Δυστυχώς αδιαφορήσαμε κι εμπιστευτήκαμε το μέλλον της σε ανθρώπους που είχαν αυτοκινητοκεντρικά οράματα. Ανθρώπους που ονειρεύονταν να κάνουν την πόλη μας... Πειραιά.
Το ιστορικό κέντρο ασφυκτιεί κυκλοφοριακά. Φορτηγά, νταλίκες και όλο το φόρτο των καθημερινών αυτοκινήτων, έφεραν το αναπόφευκτο “έμφραγμα” στην προκυμαία. Μετέτρεψαν το χώρο που οι γονείς μας απολάμβαναν τους περιπάτους τους, στην επίγεια κόλαση της αυτοκινούμενης λαμαρίνας.
Κι η μόνη λύση τώρα που σκέφτηκαν οι νέοι “ειδικοί”, έρχεται να μπερδέψει τα πράματα ακόμα περισσότερο. Δακτύλιος που επιτρέπει σε συγκεκριμένα νούμερα να εισέρχονται κάθε μέρα
και με τη βοήθεια της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, όχι πάνω από μια φορά τη μέρα!

Subscribe to this RSS feed

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish