Πολυμέσα

Τάκης Ανεζίνος

Τάκης Ανεζίνος

Tihiorace Mountain Bike Marathon 2025

10 και 11 Μαΐου 2025
Τείχιο Δωρίδας

Tihiorace Mountain Bike Marathon
Το Τείχιο Δωρίδας βρίσκεται στα NΔ του νομού Φωκίδας και ανήκει στον Δήμο Δωρίδας, είναι ένα μικρό γραφικό χωριό σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Ναύπακτο και σε υψόμετρο 580 μέτρα.
Περιβάλλεται από πλατάνια, φυσικές πηγές και την άγρια ομορφιά του φυσικού Ρουμελιώτικου πλούτου, τα όποια του δίνουν μια σταθερή αξία στο χρόνο.
Η διαδρομή Marathon Mountain bike έχει όλες τις προδιαγραφές και στόχο να ικανοποιήσει όλους τους συμμετέχοντες. Η μεγάλη διοργάνωση προστίθεται στις ποδηλατικές δραστηριότητές 3ων αθλητών του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου που ταξιδεύουν σήμερα Παρασκευή για τον μεγάλο Αγώνα. 63 χλμ εκπληκτικής ομορφιάς με πολλές εναλλαγές στο τερέν και στο τοπίο, χωρίς πολλά υψομετρικά για να μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Το ενδιαφέρον της Λεσβιακής Ποδηλατικής κοινότητας εστιάζεται στις συμμετοχές των Κώστας Λαϊνας, Μπάμπης Μπουντάκης, Ντάρας Γιώργος και του Γιάννη Γιαννόγλου (Πανελλήνιος Πρωταθλητής Masters Eliminator MTB 2022), όλοι αθλητές του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου. Την αποστολή συνοδεύει η αρχηγός της ομάδας Λίνα Καραντώνη.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ 63 km – 2.000μ θετική υψομετρική
Δυσκολία διαδρομής: ΜΕΤΡΙΑ σε ότι αφορά την τεχνική δυσκολία και ΜΕΤΡΙΑ για τα ανηφορικά τμήματα της (αναφερόμενοι στον μέσο ποδηλάτη ορεινής ποδηλασίας).
Λίγα μέτρα μετά την ασφάλτινη εκκίνηση μπαίνουμε σε δασικό ανηφορικό περίπου 4km με 6% μέση κλίση. Μετά συνεχίζουμε σε στενότερο δασικό που έχει σχεδόν 1km ίσιωμα και ελαφρώς κατηφορικό τμήμα και στην συνέχεια ξεκινάμε ένα στενότερο δασικό ανηφορικό, με 9% μέση κλίση (μέχρι 15% μέγιστη), που συνεχίζετε και σε μονοπάτι συνολικά για 1,2 km.
Εκεί βρισκόμαστε στα 1.100μ με θέα μέχρι την γέφυρα του Αντιρρίου. Κινούμενοι στην κορυφογραμμή, συνεχίζουμε το μονοπάτι με κατηφορική κλίση και μικρά απότομα ανηφορικά τμήματα λίγων μέτρων. Στην συνέχεια κινούμαστε σε δασικούς δρόμους με εναλλαγή κατηφορικών και ελαφρός ανηφορικών τμημάτων.
Στο 12km ξεκινάει η δεύτερη ανάβαση για 7,2 km μέσα σε εκπληκτικό ελατόδασος, μέχρι την κορυφή στο Τρίκορφο στα 1520μ με 6,2% μέση κλίση. Εκεί ξεκινάμε κατάβαση σε μονοπάτι, με αρκετά τεχνικά, σε 2 διαφορετικά τμήματα συνολικά 4km!!!
Συνεχίζουμε με δασικό χωματόδρομο μέσα στο ελατόδασος και μπαίνουμε σε ένα καινούργιο μονοπάτι με γρήγορη ροή και αρκετά τεχνικά. Βγαίνουμε στην άσφαλτο και μπαίνουμε στο κατηφορικό χωματόδρομο για να συναντήσουμε την άσφαλτο και πάλι χωματόδρομο προς Παλαιοξάρι όπου ακολουθεί η τρίτη ανάβαση 4,5km με μέση κλίση 7% που καταλήγει στο χωριό. Μετά συνεχίζουμε με την τελευταία ανηφόρα 2,5χλμ δασικό και μπαίνουμε σ ένα γρήγορο και καθαρό από εμπόδια μονοπάτι.
Η διαδρομή τερματίζει με γρήγορο κατηφορικό δασικό.
Mountain Bike Tihiorace - Full race 36 Km, 1300 θετική υψομετρική (11/05/2025)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ 36km – 1,320μ θετική υψομετρική
Δυσκολία διαδρομής: ΜΕΤΡΙΑ σε ότι αφορά την τεχνική δυσκολία και ΜΕΤΡΙΑ για τα ανηφορικά τμήματα της (αναφερόμενοι στον μέσο ποδηλάτη ορεινής ποδηλασίας). Λίγα μέτρα μετά την ασφάλτινη εκκίνηση μπαίνουμε σε δασικό ανηφορικό περίπου 4km με 6% μέση κλίση. Μετά συνεχίζουμε σε στενότερο δασικό που έχει σχεδόν 1km ίσιωμα και ελαφρώς κατηφορικό τμήμα και στην συνέχεια ξεκινάμε ένα στενότερο δασικό ανηφορικό, με 10% μέση κλίση (μέχρι 15% μέγιστη), που συνεχίζετε και σε μονοπάτι συνολικά για 1,2 km. Εκεί βρισκόμαστε στα 1.100μ με θέα μέχρι την γέφυρα του Αντιρρίου.
Κινούμενοι στην κορυφογραμμή, συνεχίζουμε το μονοπάτι με κατηφορική κλίση και μικρά απότομα ανηφορικά τμήματα λίγων μέτρων. Στην συνέχεια κινούμαστε σε δασικούς δρόμους με εναλλαγή κατηφορικών και ελαφρός ανηφορικών τμημάτων. Στο 12km ξεκινάει η δεύτερη ανάβαση για 7,2 km μέσα σε εκπληκτικό ελατόδασος, μέχρι την κορυφή στο Τρίκορφο στα 1520 μ με 6,2% μέση κλίση. Εκεί ξεκινάμε κατάβαση σε μονοπάτι, με αρκετά τεχνικά, σε 4 διαφορετικά τμήματα συνολικά 4km!!!
Καταλήγουμε στην άσφαλτο λιγο μετα την Ποτιδάνεια όπου μετά από 1,5 km άσφαλτο μπαίνουμε σε ανηφορικό δασικό δρόμο που μας οδηγεί στην είσοδο του μονοπατιού που καταλήγει στην Ποτιδάνεια.
Ακολουθεί 3χλμ άσφαλτος που καταλήγει στο Παλαιοξάρι. Συνεχίζουμε με μονοπάτι μέσα στο χωριό και μετά συνεχίζουμε με την τελευταία ανηφόρα 2,5 χλμ δασικό και μπαίνουμε σε ένα γρήγορο και καθαρό από εμπόδια μονοπάτι. Η διαδρομή τερματίζει με γρήγορο κατηφορικό δασικό.

Πεζόδρομος - Ποδηλατόδρομος Αεροδρομίου

Πεζόδρομος - Ποδηλατόδρομος
Μέρος 1: Σουράδας - Βαρειάς
3/5/2025
Η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Μυτιλήνης είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της Μυτιλήνης, που θέλουν να αθληθούν με ασφάλεια, να περπατήσουν, να τρέξουν, να απολαύσουν τη διαδρομή με ποδήλατο, για περίπου 15 χρόνια.
Σχέδια και ανακοινώσεις ακούμε για το έργο, σχεδόν κάθε χρόνο. Στις 3 Μαΐου φέτος, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης ανακοίνωσε την έναρξη του σχεδιασμού για τη δημιουργία ποδηλατόδρομου - πεζόδρομου στην περιοχή. Η (αρχική) διαδρομή (πρώτο τμήμα του έργου) θα εκτείνεται από τη Σουράδα μέχρι τη Βαρειά. Μιλάμε για μια πρώτη διαδρομή 1-1,5 χιλιόμετρο που θα καλύψει την εικόνα των μπάζων που έπεσαν στη θάλασσα για να φαρδύνει ο δρόμος, 40 χρόνια πριν.
Ο Δήμαρχος κος Παναγιώτης Χριστόφας, τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του για το αρχικό σχέδιο, "είμαστε στα πρώτα βήματα, αλλά με επιμονή, δουλειά και συνέπεια θα προχωρήσουμε". Το έργο θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της εισόδου της πόλης για όσους έρχονται με αεροπλάνο στη Λέσβο. Θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του νησιού. Με μεγάλη μας χαρά είδαμε σ' αυτό το πρώτο σχέδιο, το αξιοσημείωτο τοιχίο χωρισμού των ανθρώπων που θα χρησιμοποιούν το έργο από τους αυτοκινητιστές, που θα προσφέρει εκτός από ασφάλεια και τον απαραίτητο, για να επιβιώσει το έργο, διαχωρισμό, από την καταστρατήγησή του σαν χώρο στάθμευσης και φυσικά την άμεση και πρόωρη υποβάθμισή του, πριν καν ξεκινήσει του 2ο τμήμα μετά τη Βαρειά.
Το έργο εντάσσεται στα έργα του Δήμου Μυτιλήνης, Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που έχουν στόχο να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για να επιλέξει κάποιος να κινηθεί είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατο. Απαιτούν την κατασκευή ή διεύρυνση πεζοδρομίων, την πεζοδρόμηση δρόμων, την κατασκευή ποδηλατόδρομων και τη μείωση υφιστάμενων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων. Αυτό το έργο οι πολίτες εκτός από την αστική τους μετακίνηση θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν και για αναψυχή. Η περιοχή είναι υπέροχη, ούτε μακριά ούτε μέσα στην πόλη, με υπέροχη θέα της Μυτιλήνης με υπέροχες παραλίες και ευχόμαστε σύντομα αυτό το πρώτο τμήμα να ολοκληρωθεί, να αποτελέσει πόλο έλξης και σημείο αναψυχής των συμπολιτών μας.

Goulinas Volcano Enduro 2025 - Ανασκόπηση

4/5/2025
Το Goulinas Volcano Enduro ολοκληρώθηκε την Κυριακή 4 Μαΐου στο πανέμορφο όρος Γουλινά στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται η Σπερχειάδα. Η ιστορία αναφέρει ότι στη κορυφή του Γουλινά στη θεση Καράπαπας, όπου υπάρχει και το πυροφυλάκιο, πριν χιλιάδες χρόνια υπήρχε ηφαίστειο το οποίο εξερράγη, και γι αυτό αυτή η περιοχή μοιάζει σαν να είναι καμένη, και έχει ελάχιστα δέντρα.
Ο Γουλινάς είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας και βρίσκεται στη δυτική Φθιώτιδα ανάμεσα στην Οίτη και στα Κοκκάλια τα οποία και αποτελούν τη βόρεια απόληξη της Οξιάς. Έχει υψόμετρο 1.467 μέτρα, είναι κατάφυτος στα χαμηλά υψόμετρα και γυμνός στα ψηλότερα τμήματά προσφέροντας πανοραμική θέα προς τα Βαρδούσια, τον Τυμφρηστό, την Οίτη, την Γκιώνα, την Οξιά, τα Άγραφα, τον Όθρυ και φυσικά τον Όλυμπο. Βόρεια του βουνού κυλά ο Σπερχειός ποταμός, βόρεια και ανατολικά ο παραπόταμός του Ίναχος ή Βίστριτσα και δυτικά ο χείμαρρος Ρουστιανίτης που και αυτός εκβάλλει στον Σπερχειό.
Η Σπερχειάδα (2.875 κάτοικοι) είναι κωμόπολη του Νομού Φθιώτιδας και έδρα του Δήμου Μακρακώμης και χαρακτηρίζεται για τον αθλητικό τουρισμό καθώς διεξάγονται κάθε χρόνο αγώνες mtb, Motocross, Enduro αλλά και αγώνες τρεξίματος δρόμου και βουνού.
Εκεί διεξήχθει ο δεύτερος γύρος του Enduro Greek Series 2025, Goulinas Volcano Enduro 2025 και το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στις συμμετοχές αθλητών ορεινής ποδηλασίας από τη Λέσβο.
Στην κατηγορία "Masters" (37-46) πρώτο καλύτερο χρόνο έκανε ο George Petrov (24:25.25) από τη Βουλγαρία. Με 41 δευτερόλεπτα και 33 εκατοστά πίσω του δεύτερος ανέβηκε στο βάθρο της κατηγορίας ο Λευτέρης Τιτιρέκης από τη Λέσβο. Στην ίδια κατηγορία 37ος με χρόνο 32:08.93 τερμάτισε ο Θεόδωρος Τιτιρέκης.
Στην Κατηγορία Veterans (47+) την πρώτη θέση κατέκτησε ο Άγγελος Παναγιώτης Κοντός με χρόνο 24:58.05 και στη 10η ο δικός μας Δημήτρης Μοσχόβης με χρόνο 30:36.39.
Πρώτος γενικής τερμάτισε ο Σωκράτης Ζώτος με χρόνο 21:41.91, δεύτερος ο Μάρκος Λαμάρης με χρόνο 22:02.31, ενώ το βάθρο συμπλήρωσε ο Γρηγόρης Τσαλαφούτας με χρόνο 22:04.29.
Τέταρτος πέμπτος και έκτος γενικής οι Γιώργος Αγιομαυρίτης, Δημήτρης Βλασσόπουλος και Μιχάλης Τζόρας.
Η Ποδηλατική κοινότητα του νησιού εύχεται συγχαρητήρια για την πολύ καλή εμφάνιση όλων των αθλητών από τη Λέσβο, καλή επιστροφή στο νησί, καλή ξεκούραση και γρήγορη αποκατάσταση.

9th LESVOS ENDURO MTB - Avalanche Challenge AMALI- Ανασκόπηση και αποτελέσματα

Avalanche Challenge Amali - Get 2gether Enduro MTB Festival. Για 9η χρονιά η μεγάλη γιορτή του ποδηλάτου στη Λέσβο, ολοκληρώθηκε στο λιμανάκι της Κρατήγου το μεσημέρι της Κυριακής 27 Απριλίου. Πλήθος αθλητών απόλαυσαν τη φύση, τα μονοπάτια, το Λεσβιακό κλίμα, τον ήλιο και την μεγάλη ποδηλατική παρέα του νησιού, σ' ένα πρωτότυπη, ιδιαίτερη διοργάνωση Enduro ΜΤΒ που δεν έχει ξαναγίνει στο νησί. Σίγουρα η εμπειρία των 8 προηγούμενων ετών αποτέλεσε γερή υποδομή για έναν ακόμα άρτιο, άριστα οργανωμένο challenge, με την γνωστή σωστή σηματοδότηση και τόσο καθαρά μονοπάτια που για να τα ξαναδούμε έτσι θα πρέπει να περιμένουμε τον 10ο επετειακό Lesvos Enduro MTB.
40 συνολικά συμμετοχές, από Τουρκία, Ολλανδία, Ισραήλ, και Ελλάδα στο πιο απαιτητικό Enduro MTB που έγινε ποτέ στο νησί. Με 5 μονοπάτια, το καθένα με το δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα.
Πιο εντυπωσιακό απ' όλα όμως ήταν η εκκίνηση. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Οι αθλητές εκκίνησαν από την επιφάνεια της θάλασσας και μετά από 1:30 ώρες ανάβαση, 7,5 χιλιόμετρα και 485 θετικά υψομετρικά, έφτασαν στην Κορυφή Κουρτερή του βουνού της Αμαλής. Από κει δόθηκε η εκκίνηση με τον πιο θεαματικό τρόπο. Τα ποδήλατα αφέθηκαν κάτω και 50 μέτρα πίσω στήθηκαν οι αθλητές. Με το σήμα της εκκίνησης έτρεξαν ως τα ποδήλατα, ανέβηκαν πάνω κι άρχισαν την κατάβαση...
Πρώτο μονοπάτι που θα διέσχιζαν ήταν το "Κουρτερή". Τμήμα του νέου ποδηλατικού μονοπατιού, του έργου που ολοκληρώθηκε πριν από μήνες. Ένα μονοπάτι που ήταν "πνιγμένο" μέσα στην πέτρα, εμείς το απολαύσαμε σε μια έκδοση φλατ. Ότι καλύτερο έχουμε δει ποτέ σε βελτίωση μονοπατιού. Ακολούθησε το "Σκαλάκια" κι αυτό ακόμα πιο καθαρό πιο διευρυμένο με νέες εναλλακτικές γραμμές και σήμανση για παράκαμψη σημείων που είχαν καταστεί απροσπέλαστα. Αναπάντεχα ακόμα πιο μεγάλη βελτίωση και από το"Κουρτερή".
Με μικρή ανάβαση πάλι 2,3 χιλιόμετρα, 145 υψομετρικά και 25 λεπτά πετάλι φτάναμε στο ωραιότερο μονοπάτι της Αμαλής. Το Herb. Τμήμα κι αυτό του πιστοποιημένου ποδηλατικού μονοπατιού προσφέρει ροή, ταχύτητα, αμέτρητα άλματα, μπέρμ σχεδόν σε όλες τις στροφές και πολύ ταχύτητα. Φυσικά κι αυτό αεροδρόμιο χωρίς ούτε ίχνος πέτρας πρόσφερε αμέτρητη ευχαρίστηση σε όλους τους συμμετέχοντες. Στη συνέχεια έπρεπε να μπούμε στο "Κορμοί". Απότομο, με μεγάλες κλίσεις από την αρχή μέχρι το τέλος, σφιχτές και πολλές στροφές, πολλά βράχια, ένα από τα πιο δύσκολα μονοπάτια του βουνού. Η συσσώρευση της κούρασης και το επίπεδο δυσκολίας έκαναν την εμφάνισή τους εδώ στους αθλητές με αποτέλεσμα να έχουμε και τις πρώτες εγκαταλείψεις. Η "δύσκολη" διαδρομή ολοκληρονόταν με το "Δασικό" ένα τεράστιο rock garden που φέρνει στα όρια πλαίσια, αναρτήσεις, λάστιχα, χέρια, πόδια και αντοχές. Όσοι κατάφεραν να το περάσουν όρθιοι, αυτό το τελευταίο εμπόδιο, τους χώριζαν ακόμα 2,5 χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων για τον τερματισμό. Ο τερματισμός δόθηκε 3:15 ώρες μετά (για τον τελευταίο τερματισμό) στις 12:30.
Από την εκκίνηση έως και τον τερματισμό, τα χαμόγελα των αθλητών δεν έσβηναν από τα πρόσωπά τους. Η μεγάλη γιορτή του ποδηλάτου έκανε αυτό ακριβώς που υποσχέθηκε... Get Together με πολύ ποδήλατο, μονοπάτι και παρέα! Και του χρόνου.

Αποτελέσματα:
WOMEN: Πρώτη η Sibel Ocal από Τουρκία και δεύτερη η Αναστασία Χατζέλη.
E-BIKES: Εδώ επικράτησε ο Παναγιώτης Γιαννούλης αθλητής του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου με δεύτερο τον Kerem Yildirim, 3ο τον Berke Iskit, 4ο τον Τιμολέων Κουτρούπη και 5η τη Sibel Ocal Berk.
XC: Πρώτος ο Δημήτρης Αλεξίου, δεύτερος ο Κώστας Λαϊνάς, τρίτος ο Μαρίνος Μιχαλακέλλης, 4ος ο Γαβριήλ Σαχλός και 5ος ο Χρήστος Σαρέλλης.
JUNIOR: Νικητής ο Νίκος Γεωργούσης, 2ος ο Ανέστης Κιντάκας και 3ος ο Μιχάλης Μυλωνάκος.
MASTERS: Πρώτος ο Dror Pecatch από το Ισραήλ, 2ος ο Δημήτρης Μπάτσιος, 3ος στο βάθρο ο Βασίλης Μωυσής, 4ος ο Mustafa Ozyilmaz, 5ος ο Λευτέρης Τιτιρέκης και 6ος ο Θοδωρής Τιτιρέκης.
MEN: Πρώτος ο Μάνος Χατζέλης, 2ος ο Εμμανουήλ Χατζέλης και 3ος ο Alp Inellioglu.
VETERANS: Πρώτος ο Νικόλας Μωυσής, 2ος ο Δημήτρης Μοσχόβης, 3ος ο Marcel Bes (από την Ολλανδία) και 4ος ο Τάκης Ανεζίνος.
Αναλυτικά η κατάταξη Γενικής αλλά και κατηγοριών σε ένθετη φωτό κάτω από το άρθρο με χρόνους.
Διοργανωτές της μεγάλης διοργάνωσης ήταν ο Δήμος Μυτιλήνης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου, με τεχνικό Σύμβουλος το Lesvos Ride.
Με την πολύτιμη υποστήριξη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Παράρτημα Λέσβου.

Άλμπουμ φωτογραφιών του Lesvos MTB
Video των διαδρομών από τη θέση του οδηγού: (Εν αναμονή)

Subscribe to this RSS feed

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish