Σχετικά με εμάς

Items filtered by date: Πέμπτη, 16 Μάρτιος 2023

Παγκόσμια Ημέρα Δάσους 2023

Τετάρτη 22/3/2023 15:30 (Στο "Πεύκο")

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου, στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, διοργανώνει καθαρισμό μονοπατιού, ως συμβολική δράση, σε περιοχή της Μυτιλήνης, την Τετάρτη 22/03/2023 στις 15:30 μ.μ. στο σημείο "Πεύκο" 
Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τον Πο. Συ. Λέσβου στο πλαίσιο της προσπάθειας για περισσότερη ενημέρωση όσον αφορά την προστασία της φύσης, του δάσους, του περιβάλλοντος, του βουνού, με την πεποίθηση ότι κάθε μικρή ή μεγάλη δημόσια δραστηριότητα και εκδήλωση που έχει σχέση με την προστασία του φυσικού μας πλούτου, πρέπει να γίνεται ευρέως γνωστή και να υποστηρίζεται από το μεγαλύτερο μέρος των συμπολιτών μας, είτε περπατάνε, είτε τρέχουν, είτε ποδηλατούν, είτε απλά απολαμβάνουν κι αγαπούν τη φύση με όποιον άλλον τρόπο.
H 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί Παγκοσμίως σαν η μέρα του Δάσους και κάθε χρόνο ο Πο. Συ. Λέσβου τηρώντας την παράδοση που έχει ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία, οργανώνει καθαρισμό μονοπατιού στην Αμαλή.
Την ίδια μέρα σημειώνεται η έναρξη της εαρινής ισημερίας που θεωρείται η πρώτη μέρα της άνοιξης. Σκοπός της μέρας είναι να φέρει σε επαφή τον άνθρωπο με τα δάση που καλύπτουν σήμερα το 25% της επιφάνειας της γης και να επισημάνει την ανάγκη προστασίας τους.
Να υπενθυμίσει περιβαλλοντικά θέματα, όπως οι κλιματικές αλλαγές, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση των πόρων του δάσους, την ερημοποίηση της γης, τον κίνδυνο των πυρκαγιών, τις καταπατήσεις, τις απειλές στη βιοποικιλότητα και την εκτεταμένη υλοτόμηση. Κάθε χρόνο το 15% των δασών στην Ελλάδα χάνεται από πυρκαγιές και μόνο το 10% καταφέρνει να αναδασωθεί.
Την Παγκόσμια ημέρα του Δάσους κάθε χρόνο ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου, συγκεντρώνεται και οργανώνει τον καθαρισμό - συντήρηση ενός ή περισσότερων μονοπατιών.
Δράσεις που δεν θα θέλαμε να γίνονται μόνο σε επετειακό χαρακτήρα αλλά σε κάθε βόλτα μας στο δάσος είτε συναντάμε ένα πεσμένο κλαδί, μια πέτρα, ένα εμπόδιο, που μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο σε άλλο άνθρωπο που θα το διασχίσει με όποιο τρόπο. Σε κάθε βόλτα σταματάμε και απομακρύνουμε όλα αυτά από την πορεία μας, συμβολικά σαν ελάχιστο φόρο τιμής σε μια τόσο σημαντική Παγκόσμια ημέρα του Δάσους.
Την Τετάρτη 22/3/2023 ο Πο.Συ. Λέσβου σας καλεί να δείξουμε την αγάπη μας στο δάσος της Αμαλής. Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου προσκαλεί όποιον επιθυμεί να συμμετέχει στον εθελοντικό καθαρισμό του μονοπατιού του "δασικού" που ξεκινάει από τις "δεξαμενές" και πάνω, έως την συμβολή του μονοπατιού με τους "Κορμούς", να είναι στις 15:30 το απόγευμα στο σημείο συνάντησης "Πεύκο"
Προτείνεται να έχετε μαζί σας νερό, ένα σνακ, γάντια και γυαλιά εργασίας όσοι το επιθυμείτε. Ο Σύλλογος θα παρέχει τα απαραίτητα βασικά εργαλεία. Μπορείτε αν θέλετε, να φέρετε έξτρα προσωπικά μικροεργαλεία και τσουγκράνες για τον καθαρισμό από φερτά υλικά.

*Σημείο Συνάντησης 39.047138, 26.593725

Subscribe to this RSS feed

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish