Βίντεο

Γύρος Αχλαδερής 2/4/2022

Rate this item
(0 votes)

Γύρος Αχλαδερής 2/4/2022
Μόλις αλλάξει η ώρα τον Απρίλιο σε καλοκαιρινή, αρχίζουν στη Λέσβο οι "μακρινές" βόλτες, αυτές δηλαδή που απαιτούν χρόνο και έχουν διάρκεια που δεν επιτρέπει το χειμερινό ωράριο!
Πρώτη καθιερωμένη στο καλεντάρι μας, ο Γύρος Αχλαδερής. Μια όχι και τόσο απαιτητική βόλτα που είναι περισσότερο αναψυχή και λιγότερο "προπόνηση".
Η βόλτα ξεκινά λίγο πριν το καφενεδάκι του "Νώντα" στην Αχλαδερή. Έχει μια ώρα ανηφόρα 6,5 χλμ έως το πρώτο μικρό μονοπάτι 300 μέτρων που μας "ζεσταίνει" για το μεγάλο, το "καλό" μονοπάτι της βόλτας.
Το ωραιότερο μονοπάτι της διαδρομής είναι αμέσως μετά. Λέγεται "Πιστάκι Βασιλικών" με διάρκεια 2,3 χιλιόμετρα, όλο μονοπάτι, με περάσματα 4 φορές μέσα από ποτάμι με βραχώδη κοίτη, με μόλις 40 μέτρα αρνητικά υψομετρικά που κάνουν τη διαδρομή να απαιτεί πετάλι για να επιτευχθεί ο καλύτερος χρόνος που είναι περίπου στα 7-9 λεπτά διατηρώντας μια μέση ταχύτητα κοντά στα 20χλμ/ω.
Από κει περνάμε περιμετρικά γύρω από τη "Μικρή Λίμνη" που κι εδώ υπάρχει ωραίο μονοπάτι με τεχνικά σημεία. Ακολουθεί το πέρασμα κάτω από τον κεντρικό δρόμο, το δασάκι των Βασιλικών και ... οι Πηγές Πέσσας.
Φτάνουμε στο "πάνω" μπαλκονάκι κοντά στην κορυφή του καταρράκτη των Πηγών και κατεβαίνουμε την απότομη πλαγιά με τα μονοπάτια δίπλα στο χάσμα του γκρεμού των 15 μέτρων, μέχρι να φτάσουμε στο 2ο "μπαλκονάκι" στα μισά του καταρράκτη. Η διαδρομή συνεχίζει στην απότομη πλαγιά της χαράδρας μέχρι που να φτάσουμε στο επίπεδο των λιμνών κάτω που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της ορμής του νερού κατά την πτώση, με αποτέλεσμα την φυσική εκβάθυνση της κοίτης των βράχων και τη δημιουργία 3ων φυσικών λιμνών.
Στο τέλος της βόλτας, μετά τα απέραντα καλλιεργήσιμα λιβάδια, που φτάνουν όσο βλέπει το μάτι, καταλήγουμε στην Παραλία Βασιλικών 1,3 χιλιόμετρα δίπλα στο κύμα που μας οδηγούν στην πασίγνωστη ευθεία της Αχλαδερής με τα κυπαρίσσια σε ευθεία. Συνήθως εκεί τον μήνα Απρίλιο συναντάμε και απέραντα πανέμορφα, κατάφοιτα λιβάδια παπαρούνας που σηματοδοτούν επίσημα την έλευση της άνοιξης του χρόνου.

Η διαδρομή στο Strava

Media

Last modified onΔευτέρα, 11 Απρίλιος 2022 11:34

Σχολιάστε!

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish