Ενημέρωση

Η Ώρα της Γης 2023

Rate this item
(0 votes)

Μυτιλήνη 25/3/2023
Πλατεία Σαπφούς 20:30
Με βραδινή ποδηλατοπορεία συμμετείχε ο Ποδηλατικός Σύλλογος Μυτιλήνης στις δράσεις για την "Ώρα της Γης", στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας που γιορτάζεται κάθε χρόνο από 190 πόλεις στον πλανήτη τα τελευταία 16 χρόνια, το βράδυ του τελευταίου Σαββάτου του Μαρτίου, φέτος στις 25 Μαρτίου 2023.
Η Ώρα της Γης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα στον κόσμο για την προστασία του περιβάλλοντος, στο οποίο συμμετέχουν ταυτόχρονα, σύλλογοι και ομάδες με ποδηλατικές δράσεις και αίτημα ένα μέλλον βιώσιμο για όλους, έναν κόσμο ασφαλή, όπου ο κάθε άνθρωπος θα έχει ίσες ευκαιρίες. Φέτος επιμένουμε στο αίτημα για αύξηση των μέτρων ασφαλείας σε όλα τα μέσα μετακίνησης.
Πριν την εκκίνηση κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των 57 θυμάτων του τραίνου των Τεμπών. Τιμήσαμε τους νέους αυτούς ανθρώπους που έχασαν άδικα τη ζωή τους και υπενθυμίζουμε πως και το ποδήλατο μέσο μεταφοράς και η επικέντρωση των προσπαθειών του υπουργείου μεταφορών για ασφαλείς μετακινήσεις δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραμείνει προνόμιο μόνο "μερικών" μέσων μεταφοράς.
Η Ποδηλατοπορεία ξεκίνησε όπως πάντα μπροστά από το άγαλμα της Σαπφούς και μέσα από το μισό τμήμα του ποδηλατόδρομου έφτασε έως τη Φυκιότρυπα. Εκεί η πορεία επέστρεψε μια και η συνέχεια του μόνου ποδηλατόδρομου - πεζόδρομου του νησιού διακόπτεται κάθετα με κάγκελα που εμποδίζουν την πορεία των ανθρώπων, στο τμήμα μεταξύ Δήμου και αρχαιολογίας, πριν τη γέφυρα. Η βόλτα έφτασε βόρεια έως την παλιά αγορά και νότια έως το πάρκο Καραπαναγιώτη όπου κι επιστρέψαμε για την την Πλατεία Σαπφούς.
Ζητήσαμε έργα υποδομής για να καταστεί βιώσιμη και φιλική η Μυτιλήνη στο ποδήλατο. Ο τομέας της ασφάλειας, όποιο μέσο και να χρησιμοποιούμε στις μετακινήσεις μας, είναι επίκαιρος και δεν πρέπει ποτέ να αμελείται κανένας κρίκος, κανένα όχημα που μας μετακινεί, είτε αυτό είναι το μικρό ποδήλατο είτε το μεγαλύτερο ΜΜΜ. Οι υποδομές ασφάλειας είναι υψίστης σημασίας στην πόλη μας και καλό θα ήταν και να κατασκευαστούν πολλοί ποδηλατόδρομοι για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των χρηστών του ποδηλάτου μακριά από τη ζούγκλα της αυτοκίνησης, αλλά και ο ασφαλής διαχωρισμός τους από τα επικίνδυνα μεγαλύτερα οχήματα, έτσι ώστε να μην φτάσουμε να "αναλύουμε" τι έφταιγε όταν πάλι είναι αργά. Το ποδήλατο, το πιο ασφαλές όχημα στον πλανήτη μπορεί να μειώσει τα ατυχήματα στην πόλη μας. Ένα ποδήλατο περισσότερο σημαίνει ένα αυτοκίνητο λιγότερο, ένας ακόμα συμπολίτης μας πιο υγιής, πιο ασφαλής, πιο ενεργός στην κοινωνία... Ποδήλατα παντού για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής όχι μόνο των ιδίων των χρηστών του ποδηλάτου, αλλά όλων όλων των υπόλοιπων συμπολιτών μας. 14 χρόνια αγώνων των ποδηλατικών ομάδων της πόλης μας και ο μόνος ποδηλατόδρομος που έχει η πρωτεύουσα της Λέσβου είναι ένα μικρό τμήμα πίσω από το κάστρο Μυτιλήνης κι αυτό με απαγορευτικά κάγκελα στα μισά του, εδώ κι ένα χρόνο, που απαγορεύουν την ολοκλήρωση της διαδρομής και τον καθιστούν από εργαλείο που θα μπορούσε να ελαφρύνει την κίνηση στο κέντρο, απλό ποδηλατόδρομο αναψυχής μερικών μέτρων τις Κυριακές μας.
Ευχαριστούμε τον κόσμο που συμμετείχε για ακόμη μια χρονιά στην ετήσια πορεία του συλλόγου μας και έδειξε ότι στην πόλη μας υπάρχει μια μεγάλη μερίδα κόσμου που έχει ευαισθησία για το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους του πλανήτη, την ασφάλεια στη μετακίνηση και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Επίσης, ευχαριστούμε την Τροχαία Μυτιλήνης και το τμήμα τροχαίας του Λιμενικού Μυτιλήνης για την μεγάλη υποστήριξη που παρείχαν στην πορεία μας και την ασφάλεια που εξασφάλισαν στους μικρούς και μεγάλους συμπολίτες μας που συμμετείχαν με τα ποδήλατά τους στην ποδηλατοπορεία στους ποδηλατικά αφιλόξενους δρόμους της Μυτιλήνης.

Η ΕΡΤ Αιγαίου πραγματοποίησε πλήρες άρθρο που μπορείτε να παρακολουθήστε ΕΔΩ

Φωτογραφικό Άλμπουμ

Media

Last modified onΚυριακή, 24 Μάρτιος 2024 22:16

Σχολιάστε!

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish