Ενημέρωση

Ακυρώνεται η 14η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία του 2023

Rate this item
(0 votes)

Μυτιλήνη 22/9/2023
Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία είναι η ταυτόχρονη διαμαρτυρία πολιτών με ποδήλατα που γίνεται σε 30+ πόλεις σε όλη την Ελλάδα μια φορά το χρόνο την ίδια μέρα και ώρα. Κάθε χρόνο πλήθος ανθρώπων που αντιλαμβάνονται τα κέρδη της μετακίνησης με ποδήλατο, αλλά είναι αποκλεισμένοι από τον αστικό ιστό λόγω αφιλόξενου περιβάλλοντος, γεμίζουν τους δρόμους των πόλεων αυτή τη μέρα. Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία έγινε πρώτη φορά στην Μυτιλήνη το 2009 κι από τότε πραγματοποιείται ανελλιπώς κάθε χρόνο.
Εδώ και 4 χρόνια η διοργάνωση της Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας έχει περάσει στα χέρια της ΕΟΑΠ. Η ΕΟΑΠ είναι η Ομοσπονδία Συλλόγων Αστικής Ποδηλασίας στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε πριν 5 χρόνια, έχει την έδρα της στην Αθήνα και ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου ήταν ιδρυτικό της μέλος.
Για 2 χρονιές (το 2020 και 2021) δεν διοργάνωσε καθόλου Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία. Πέρυσι ξεκίνησε με την (λάθος για μας) ιδέα να την κάνει Οκτώβριο αντί για Μάιο που γινόταν τόσα χρόνια.
Αντιδράσαμε με επιστολές μας, αλλά μάταια. Η ΕΟΑΠ λίγες μέρες πριν την διοργάνωση του 2022, εξήγγειλε την ποδηλατοπορεία και τελευταία στιγμή προλάβαμε να την ανακοινώσουμε κι εμείς εδώ στη Μυτιλήνη.
Φέτος (φοβούμενοι ότι θα κινηθεί για 3η χρόνια στο ίδιο κλίμα, να γίνει - να μη γίνει) και μετά από παρεκκλίσεις μας για την διεξαγωγή πάλι Μάιο ή τουλάχιστον την έγκαιρη ανακοίνωση ημερομηνίας έστω και Οκτώβριο, η ΕΟΑΠ με λιτή ανακοίνωση της στις 8/9/23 πληροφορούσε απλά για την φετινή ημερομηνία στις 1/10/23.
Η ανησυχία μας μεγάλη αν θα έρθουν έγκαιρα αφίσες ή έστω ψηφιακό υλικό να τυπώσουμε, να κάνουμε άρθρο, να μοιράσουμε υλικό, να ενημερώσουμε τα μέλη μας.. να είμαστε έγκαιροι, έτσι ώστε να έχουμε το χρόνο να ενημερώσουμε σωστά, έγκυρα και έγκαιρα μεγάλο μέρος του Λεσβιακού πληθυσμού.
Δυστυχώς και πάλι 9 μέρες πριν την διεξαγωγή της πανελλαδικής κανένα μήνυμα από τους διοργανωτές!
Θα γίνει η ποδηλατοπορεία; Δε θα γίνει;
Εκεί λοιπόν έστω με δικές μας αφίσες ανακοινώσαμε το πρωί της 22/9 την Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία στον τόπο μας.
Δυστυχώς λίγες ώρες μετά ήρθε και η ανακοίνωση από την ΕΟΑΠ ότι για φέτος ακυρώνεται η 14η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Λόγοι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού που θα διοργανώσει, οι εκλογές και οι εκδηλώσεις άλλων φορέων την ίδια μέρα...
Θεωρούμε απαράδεκτο η ομοσπονδία συλλόγων της Ελλάδας να φέρεται μ' αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά στα μέλη της και με μεγάλη μας λύπη, σας ανακοινώνουμε την ακύρωση της 14ης Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας.
Είναι μη αποδεκτό 9 μέρες πριν, την μέρα που όλοι οι φίλοι του ποδηλάτου σ' ολόκληρη την Ελλάδα μαζεύονται και διεκδικούν από τις αρχές περισσότερες ποδηλατικές υποδομές και ποδηλατόδρομους (ειδικά σε προεκλογική περίοδο) να φιμώνεται αυτή μας η δυνατότητα να διεκδικήσουμε Πανελλαδικά λόγω των ίδιων των εκλογών!
Τώρα που θα ήταν ευκαιρία κάποια από τα αιτήματα που μένουν 4 χρόνια στο συρτάρι της Πανελλαδικής Ποδηλατικής Κοινότητας να εισακουστούν, δυστυχώς για ακόμα μια χρονιά θα μπουν στο ράφι με τα αδιάβαστα.
Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου με την Ποδηλατοπορεία Διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε στις 20/9 στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, έχει εκπληρώσει το χρέος του όχι μόνο στην τοπική ποδηλατική κοινότητα αλλά και σε πολλές άλλες μεγάλες ομάδες μετακίνησης στον αστικό ιστό που δεν έχουν επίσημους εκπροσώπους διεκδίκησης των αναφαίρετων δικαιωμάτων τους. Διαβάστε το σχετικό άρθρο ΕΔΩ
Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου είναι ο μοναδικός σύλλογος που ασχολείται με τα κακώς κείμενα στην αστική μετακίνηση, συμμετέχει στις διαβουλεύσεις του δήμου, προτείνει λύσεις, προσφέρει με ανιδιοτέλεια την τεχνογνωσία του στο αντικείμενο σε όλους τους φορείς και εναντιώνεται εγγράφως στα κακώς κείμενα και ελλιπή σχέδια της πολιτείας.
Έτσι λοιπόν Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία για φέτος, δυστυχώς δεν θα πραγματοποιηθεί.
Τα λέμε στις 7/10 επόμενη εκδήλωση στα Τσαμάκια για το ετήσιο Take a Kid Mountain Biking Day 2023.

Last modified onΣάββατο, 23 Σεπτέμβριος 2023 10:23

Σχολιάστε!

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish