Ενημέρωση

Items filtered by date: Δευτέρα, 21 Ιούνιος 2021

Έργα Ποδηλατόδρομου πίσω από το κάστρο - Ημέρα 578η

19 μήνες μετά την έναρξη του έργου που ξεκίνησε την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου του 2019 και στην είσοδό του, στο άγαλμα της ελευθερίας, παραμένουν οι πινακίδες που προειδοποιούν ότι ο χώρος είναι έργο υπό εξέλιξη και απαγορεύουν την είσοδο!
19 μήνες μετά την εκκίνηση, το έργο πεζόδρομος ποδηλατόδρομος του πρώτου έργου αστικής ανάπλασης βιώσιμης κινητικότητας στη Λέσβο, δεν έχει παραδοθεί στο κοινό.
Περπατήσαμε σε όλο το μήκος του έργου, από το άγαλμα έως τη γέφυρα πριν το τμήμα της αρχαιολογίας, σημείο που παραμένει κλειστό αρκετούς μήνες τώρα, με διπλά συρματοπλέγματα που απαγορεύουν την είσοδο στο τμήμα της αρχαιολογίας που τα έργα έχουν σημειώσει πρόοδο.
Άναρχη η στάθμευση των πάρα πολλών αυτοκινήτων στο πρώτο τμήμα του έργου, σε πολλά σημεία εμποδίζει τη διέλευση δύο αντίθετα διερχόμενων αυτοκινήτων. Τα αυτοκίνητα που κινούνται στο χώρο σε καμία περίπτωση δεν τηρούν τα όρια ταχύτητας, ενός δρόμου ήπιας κυκλοφορίας! Πόσο μάλλον αν μιλάμε για έργο που (με πινακίδες) απαγορεύει προς το παρόν ακόμα και την είσοδός τους. Η χωμάτινη υφή του ποδηλατόδρομου είναι η τελική του μορφή κι έτσι θα παραδοθεί στο κοινό.
Ευχάριστο νέο η πρόσθεση ποδηλατοστάτη απέναντι από την είσοδο της πλαζ. Δυσάρεστος ο τρόπος που σταθμεύουν αυτοκίνητα και μηχανάκια, μερικά εκατοστά μπροστά του καθιστωντας τις συγκεκριμένες θέσεις μη επισκέψιμες και χρηστικές από ανθρώπους που φτάνουν εκεί με το ποδήλατο τους.
Στην πλατεία Φυκιοτρυπας σχεδόν όλα δείχνουν έτοιμα, Εκεί δίπλα μια ακόμα θέση στάθμευσης ποδηλάτων στη Φυκιότρυπα θα επιτρέπει στους ανθρώπους που θα αφήσουν εκεί το ποδήλατο τους, να έχουν ένα ασφαλές σημείο πρόσδεσης. 
Τις τελευταίες μέρες διαβάσαμε στα τοπικά ΜΜΕ σκέψεις και προτάσεις για την πλήρη απαγόρευση των δικύκλων μοτοποδηλάτων μοτοσυκλετών κάτι που μας βρίσκει αντίθετους, καθώς αυτή η απόφαση θα στρέψει περισσότερους χρήστες του χώρου, στο αυτοκίνητο. Πολλά αυτοκίνητα και έργο βιώσιμης αστικής ανάπλασης δεν συνάδουν! Αντίθετα θα προτείναμε μερικές από τις υπάρχουσες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων να μετατραπούν σε νόμιμες και μόνιμες ασφαλής θέσεις δικύκλων που με μπάρες θα εμποδίζουν τα αυτοκίνητα να τις καταπατήσουν, κάτι που δεν έχει προβλεφθεί από το έργο, σπρώχνοντας τους δικυκλιστές σε άναρχη στάθμευση!
Αντίθετους μας βρίσκει επίσης και η σκέψη για οποιαδήποτε ολική απαγόρευση αυτοκινήτων στο χώρο. Καθώς όλοι οι άνθρωποι, ότι όχημα και να οδηγούν θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα στο υπέροχο αυτό έργο που θα παραδοθεί σε κάθε Λέσβιο κάτοικο και τουρίστα. Καθέτα αρνητικούς μας βρίσκει η απόφαση της απαγόρευσης αυτοκινήτων μετά τις 20:00 καθώς εκτός του ότι δεν έχει να προσφέρει τίποτα σε πεζούς και χρήστες του ποδηλατόδρομου, μια τέτοια απαγόρευση, θα οδηγήσει σταδιακά στην γκετοποίηση ουσιαστικά του χώρου τα βράδια και θα φέρει τα Τσαμάκια χρονικά πίσω στην εποχή, που με κλειστό το δρόμο, η ιδέα να πας Τσαμάκια με τα πόδια ή το ποδήλατο δεν ήταν και τόσο... καλή ιδέα.
Ειδικοί... σκεφτείτε ξανά αυτή σας την απόφαση!
Σίγουρα σε όλους τους κατοίκους του νησιού, άρεσε η εικόνα μερικούς μήνες πριν, που η πύλη ήταν κλειδωμένη κι ο χώρος ήταν γεμάτος δεκάδες παρέες που περπατούσαν με παιδιά και ποδήλατα διάσπαρτα, και πολύ θα θέλαμε να τον βλέπαμε ξανά τώρα με ανοιχτά τα καφέ .. ίσως όμως με ειδικές ρυθμίσεις να μπορούσαμε να ξαναδούμε αυτή την όμορφη εικόνα, μόνο τα χειμερινά Σαββατοκύριακα όλη τη μέρα (απ' το πρωί έως το απόγευμα) ή και τις καλοκαιρινές Κυριακές, μόνο τα απογεύματα...

 Μέρα 1η: Μέρα 50: Μέρα 106: Μέρα 147: Μέρα 197: Μέρα 217: Μέρα 282: Μέρα 320: Μέρα 340: Mέρα 360: Μέρα 460Μέρα 517: 

Εγκαίνια νέων ποδηλατόδρομων.

Μυτιλήνη 21/6/2050
Εγκαίνια νέων ποδηλατόδρομων.
Ο ένας μετά τον άλλο, όλοι οι δρόμοι μετατρέπονται σε ποδηλατόδρομοι. Είναι καθολική η εγκατάλειψη των τρόπων μετακίνησης των παλαιότερων δεκαετιών που ήθελαν ο Μυτιληνιός να τα κάνει όλα με το αυτοκίνητο. Το 2050 ελάχιστοι έως κανένας είναι οι λάτρεις της παλαιάς αυτοκινητοκεντρικής φιλοσοφίας. Σήμερα όλες οι μετακινήσεις στη Μυτιλήνη γίνονται με τα πόδια, με το ποδήλατο ή με τα ελάχιστα ΜΜΜ. Σαν αποτέλεσμα όλα αυτά έχουν όλοι οι δρόμοι, να μετατρέπονται αποκλειστικά και μόνο, σε ποδηλατόδρομους με τα πεζοδρόμια να φαρδαίνουν.
Εδώ ο Δήμαρχος Μυτιλήνης εγκαινιάζει ακόμα έναν δρόμο, που από δω και πέρα θα βλέπουμε μόνο ποδήλατα να κυκλοφορούν πάνω του.

Subscribe to this RSS feed

Translate

Greek Dutch English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish